Ζωτικής σημασίας η διατήρηση και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στον Δήμο Παιανίας

Αν επιδιώκουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στον Δήμο Παιανίας, ζωτικής σημασίας προτεραιότητα μας θα πρέπει να αποτελέσει η διατήρηση και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων, τονώνει την τοπική μας οικονομία, ενισχύει τη συνοχή της τοπικής μας κοινωνίας, συμβάλλει στη διαφύλαξη του φυσικού τοπίου και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στον Δήμο μας το πιο σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί η αμπελουργία, αλλά υπάρχει δραστηριοποίηση και στην ελαιοκομία, τη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία. Παράλληλα έντονη δραστηριότητα υπάρχει και στον δευτερογενή τομέα με οινοποιεία, συσκευαστήρια/τυποποιητήρια ελαιολάδου, καθώς και επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Προκειμένου η αγροτική γη να παραμείνει αδόμητη, να συνεισφέρει περιβαλλοντικά και παραγωγικά, να έχει αρμονική σύνδεση με την λειτουργία του Κέντρου και να συμβάλλει στην τοπική οικονομία, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσω του Δήμου δράσεις που θα στοχεύουν κυρίως στην αύξηση του εισοδήματος των κατόχων αγροτικής γης και στην διατήρηση και ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής στον τόπο.


Μερικές από αυτές θα μπορούσαν να είναι:


  • Δημιουργία μόνιμης δημοτικής αγοράς τοπικών αγροτικών προϊόντων (βιολογικών, ολοκληρωμένης διαχείρισης και συμβατικής παραγωγής), με αυστηρότερα κριτήρια σε σχέση με τις λαϊκές αγορές και τις δράσεις διάθεσεις προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Η αγορά θα προσφέρει ποιοτικά προϊόντα, παρακάμπτοντας το χονδρεμπόριο και θα εισφέρει άμεσα οικονομικούς πόρους στους τοπικούς παραγωγούς.

  • Δημιουργία Γραφείου Αγροτικής Παραγωγής στον Δήμο, καταλλήλως στελεχωμένου, με κύριο στόχο λειτουργίας, την έγκαιρη ενημέρωση για προγράμματα που ενισχύουν σημαντικά τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για επιδοτήσεις που δίνουν «ανάσα» στα πρώτα βήματα νέων παραγωγών. Στόχος επίσης, η διατήρηση μέσω του Γραφείου, Μητρώου Παραγωγών και η ενημέρωση τους για την ενίσχυση καλλιεργειών υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως θερμοκηπιακές, βιολογικές, καλλιέργειες φιλικές στο περιβάλλον κτλπ.

  • Διακοπή της ανάρτησης των δασικών χαρτών και ανάκληση των ήδη αναρτηθέντων, ώστε να δοθεί ο χρόνος ενημέρωσης των πολιτών, να εξεταστεί η κατάργηση του παραβόλου ή η καθιέρωση ενός συμβολικού ποσού, να δοθεί χρόνος προετοιμασίας στους αγρότες και κατόχους αγροτεμαχίων και τέλος να εξετάσει η Πολιτεία την αλλαγή του πλαισίου αναφοράς με τις αεροφωτογραφίες του 1945, δίνοντας πιο ρεαλιστική βάση δεδομένων αναφοράς.


  • Μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, τοπικής σημασίας, που αφορούν στη γεωργία. Ενίσχυση –εκσυγχρονισμός των υποδομών που αφορούν στην εξοικονόμηση νερού και τη βελτίωση της ποιότητάς του, καθώς και επέκταση , βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου ενέργειας με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Αδειόδοτηση-διατήρηση αγροτικών και σταβλικών εγκαταστάσεων και απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη.

  • Δημιουργία χώρων κομποστοποίησης φυτικών υπολειμμάτων και λήψη μέτρων (οργάνωση συλλογής και μεταφοράς, θέσπιση κινήτρων) που θα ενισχύσει τη διάθεση των φυτικών υπολειμμάτων (από κλαδεύσεις καλλιεργειών, πάρκων και κήπων, καθώς και υπολειμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών) όχι μόνον από παραγωγούς, αλλά και από ιδιώτες, επαγγελματίες και φορείς.

  • Διενέργεια δράσεων προβολής των τοπικών προϊόντων με εστίαση στη διαφοροποίηση τους. Τα τοπικά μας προϊόντα, έχουν τις δυνατότητες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να τοποθετηθούν όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στη διεθνή αγορά. Το αποδεικνύουν αυτό εξάλλου οι κατά καιρούς βραβεύσεις τους στα πλαίσια διεθνών διαγωνισμών. Διενέργεια επίσης δράσεων σύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, μέσω της ανάδειξης του φυσικού μας πλούτου, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ποιότητας των προϊόντων μας και κυρίως την αυθεντική έννοια της φιλοξενίας που προσφέρει η πόλη μας σε κάθε επισκέπτη.


Έχουμε καθήκον και υποχρέωση σαν Δήμος, βάσει της παράδοσης και της γεωγραφικής μας θέσης, να λειτουργήσουμε στη βάση μιας φιλοσοφίας που να έχει στον πυρήνα της τόσο τον αγρότη-παραγωγό όσο και τον καταναλωτή, να είναι προσανατολισμένη και να υπηρετεί την αειφορία και την καινοτομία, να εστιάζει στην αποδοτικότητα της παραγωγής και στην τοπική ανάπτυξη και να δίνει προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση του φυσικού τοπίου.

Comments

Popular posts from this blog

Τρείς Ιεράρχες: Απ' τον 4ο στον 21ο αιώνα

Η εντυπωσιακή Ιερά Μονή Παναγίας Σεπετού Ολυμπίας και η σπουδαία της ιστορία

Η ιστορία του ήρωα του Αλβανικού μετώπου και προπάππου μου Ηρακλή Βλάχου