Ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων
Ξεκινά από αύριο, 15 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει για σαράντα ημέρες, μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων, το πνευματικό μας ταξίδι προς την Βηθλεέμ, μέσω της νηστείας. Η διφυής δηλαδή προετοιμασία μας για την εορτή της κατά σάρκα γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, σωματικά και πνευματικά, με «αποχή βρωμάτων» και «αλλοτροίωση των κακών».
Το γιατί, το πότε και το πως πρέπει να νηστεύουμε, αλλά και που μας ωφελεί η νηστεία, μας το έχει ορίσει ο ίδιος ο Χριστός με το παράδειγμά Του και μας το έχουν εξηγήσει αναλυτικά μεγάλοι πατέρες και φωστήρες της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιερός Χρυσόστομος, ο Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς που εορτάζει σήμερα και πολλοί άλλοι. Καλό θα ήταν λοιπόν, εάν ενδεχομένως έχουμε απορίες ή κενά σχετικά μ' αυτόν τον θεσμό της Εκκλησίας μας, ν' ανατρέξουμε στις σχετικές τους αναφορές κι ας μην ξεχνάμε, πως πέραν όλων των άλλων, δεν νοείται Χριστιανική ζωή δίχως άσκηση.
Η νηστεία των Χριστουγέννων, η οποία είναι η δεύτερη μακρά περίοδος νηστείας μετά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και είναι γνωστή στην γλώσσα του ορθόδοξου λαού μας και ως «σαρανταήμερο», περιλαμβάνει και αυτή σαράντα ημέρες, όμως δεν έχει την αυστηρότητα της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μιλώντας για την εορτή των Χριστουγέννων, την ονομάζει «μητρόπολη πασών των εορτών». Και αυτή η μεγάλη σημασία που όντως έχει η συγκεκριμένη εορτή, αλλά και η ευλάβεια των πιστών και ιδιαίτερα των μοναχών, αποτέλεσαν τις προϋποθέσεις για την καθιέρωση της νηστείας πρίν απ' αυτήν, το 5ο αιώνα στην Δύση και τον 6ο στην Ανατολή, σύμφωνα με τις πρώτες ιστορικές μαρτυρίες.
Αρχικά ήταν μικρής διάρκειας και συγκεκριμένα επτά ημέρες. Όμως υπό την επίδραση της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής επεξετάθη και αυτή σε σαράντα ημέρες, χωρίς εντούτοις να προσλάβει την αυστηρότητα της πρώτης.
Πως θα πρέπει να την νηστεύουμε;
Καθ' όλη τη διάρκεια του σαρανταημέρου, δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά. Αντίθετα, επιτρέπεται να καταλύουμε ψάρι όλες τις ημέρες, πλήν φυσικά της Τετάρτης και της Παρασκευής, από την αρχή μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου. Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει.
Από την 18η μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου, επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου μόνο, εκτός βέβαια των ημερών Τετάρτης και Παρασκευής που θα παρεμβληθούν και κατά τις οποίες τηρούμε ανέλαιη νηστεία. Επίσης με ξηροφαγία θα πρέπει να νηστεύσουμε την πρώτη ημέρα της νηστείας, αύριο δηλαδή.
Με το καλό λοιπόν και με διάκριση να ξεκινήσουμε αυτόν τον δρόμο, τον «δρόμο μέγα εις παν αγαθόν» όπως μας λέει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος και να προετοιμάσουμε τις φάτνες των ψυχών μας, για να έρθει να γεννηθεί μέσα μας «παιδίον νέον, ο πρό αιώνων Θεός», αμήν!
Comments
Post a Comment