Άγιος Μηνάς ο «καρτερόψυχος»
Στην υμνολογία της εορτής του, ο τιμώμενος άγιος της αυριανής ημέρας, ο Άγιος Μηνάς, χαρακτηρίζεται ουκ ολίγες φορές ως «καρτερόψυχος». Κι όχι αδίκως. Διότι υπέστη πάρα πολλά βασανιστήρια μέχρι να παραδώσει την αγία του ψυχή, βασανιστήρια τα οποία υπέμεινε με αξιοθαύμαστη υπομονή και γενναιότητα.
Διάβαζοντας τον βίο του Αγίου Μηνά, θα δούμε πως δεν δίστασε καθόλου ν' απαρνηθεί την υψηλή θέση που κατείχε στον ρωμαικό στρατό, την ισχύ και τα προνόμιά της, την καλή του σχέση με τον αυτοκράτορα, την οποία κάθε αξιωματικός της εποχής θα ζήλευε και να καταφύγει στα βουνά, για να μπορέσει εκεί να προσευχηθεί, να δυναμώσει πνευματικά, ούτως ώστε να καταφέρει να παραμείνει στην σφαίρα του καλού, να μην ανταποκριθεί δηλαδή σ' εκείνα που ο αυτοκράτορας ζητούσε από εκείνον, να διώξει και να θανατώσει τους Χριστιανούς.
Κι όταν εκεί στο όρος δυνάμωσε και κατάλαβε πια ότι έχει την δύναμη να βοηθήσει τους αδύναμους, κατέβηκε στην πόλη, βρήκε εκείνους που η πίστη τους δεν ήταν δυνατή, τους στήριξε, ομολόγησε Τον Χριστό και μαρτύρησε.
Αυτό μπορεί να εκληφθεί, σύμφωνα με τα ευτελή κριτήρια της ανθρώπινης σκέψης, ως λιποταξία από έναν στρατιωτικό. Όμως αν δούμε στο διάβα της ιστορίας την παρουσία του Αγίου Μηνά, θα καταλάβουμε πως αυτό που έχει δυνατότητα να ενσαρκώνει το ιδεώδες, είναι η αλήθεια και η πίστη σ' αυτό το ιδεώδες και επίσης η προσπάθεια να του προδώσουμε την δόξα που του αξίζει. Έτσι λοιπόν, ενώ οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ο Άγιος Μηνάς εγκατέλειψε την δόξα του ως αξιωματικού και την δυνατότητα να υπερασπίζεται, τον βλέπουμε στο Ελ-Αλαμέιν, στη σύγχρονη εποχή, να εμφανίζεται ανάμεσα στα εχθρικά στρατεύματα καβαλάρης, με τη στολή του, με το σπαθί του και να κατατροπώνει ολόκληρες Χιτλερικές φάλλαγες, οι οποίες τράπηκαν σε φυγή για ν' αφήσουν θριαμβευτές τους συμμάχους. Το θαύμα αυτό είναι καταγεγραμμένο και ιστορημένο από στρατιωτικούς της εποχής, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι αν δεν υπήρχε το θαύμα αυτό της παρουσίας του Αγίου Μηνά, στο Έλ-Αλαμέιν τα πάντα θα είχαν χαθεί.
Πόσο προνομιούχοι είμαστε που έχουμε αυτή τη δυνατότητα, αυτή τη σχέση με τους αγίους; Να τους έχουμε προστάτες, να τους έχουμε φρουρούς, συμπαραστάτες, πάντοτε όμως σ' όσα έχουν σχέση με το καλό.
Βοήθειά μας ο Άγιος Μηνάς!
Comments
Post a Comment