9 Μαρτίου 1941 - Ύψωμα 731: Oι Νέες Θερμοπύλες

Σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου του 1941, ξεκίνησε η μεγαλύτερη επίθεση του πολέμου του 1940-41, το «σφυροκόπημα» των Ιταλικών δυνάμεων του Μουσολίνι (12 Μεραρχίες), στο επονομαζόμενο «Ύψωμα 731», λίγο έξω από την Κλεισούρα της Θεσσαλίας, επί 15 ολόκληρα μερόνυχτα, (από 9 έως 24 Μαρτίου) με βομβαρδισμούς και συνεχείς επιθέσεις.

Σε εκείνο το ύψωμα, είχαν ταμπουρωθεί, σαν σύγχρονοι Σπαρτιάτες έτοιμοι να υπερασπιστούν τις Νέες Θερμοπύλες της Ελλάδος, οι μαχητές 6 συνολικά μεραρχιών του Ελληνικού Στρατού, μεταξύ αυτών και ο προπάππους μου, Ηρακλής Βλάχος, ο οποίος και έπεσε ηρωικά στο σημείο, στις 19 Μαρτίου του 1941 (διαβάστε την ιστορία του πατώντας εδώ).

Ο προπάππους μου Ηρακλής Βλάχος
μαζί με τον παππού μου, Ανέστη Βλάχο

Για να αντιληφθούμε τη σφοδρότητα της πολιορκίας, αρκεί να δούμε πως ύψωμα που μέχρι πριν την επίθεση ήταν γεμάτο με δέντρα, μετά τον πολυήμερο και σκληρότατο αγώνα είχε μείνει γυμνό από βλάστηση, τα καταφύγια και τα οχυρώματα είχαν καταστραφεί, αλλά οι Έλληνες στρατιώτες στήνανε εκ νέου τα τρομερά όπλα τους μέσα στις τεράστιες τρύπες που είχαν ανοίξει οι Ιταλικές οβίδες και βόμβες.

Μέχρι τις 19 Μαρτίου οι Ιταλοί είχαν κάνει 18 μεγάλες επιθέσεις εναντίον του υψώματος αλλά …μάταια. Οι Έλληνες στρατιώτες έστεκαν επάνω στο ύψωμα όπως οι βράχοι στον αέρα. Τίποτε δεν τους κούναγε, τίποτε δεν τους φόβιζε. Οι τόσες μέρες πεινασμένοι στρατιώτες δεν ζητούν ψωμί αλλά χειροβομβίδες για να «κεράσουν» τους επίδοξους κατακτητές. Το «731», όπως έμεινε γνωστό στην πολεμική ιστορία και των δύο αντιπάλων, υπήρξε ίσως ένα από τα πιο αιματοβαμμένα υψώματα ολόκληρου του παγκοσμίου πολέμου». Απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Έλληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες.

Η λίστα πεσόντων στις μάχες του Ελληνοιταλικού πολέμου

Για το ύψωμα 731 και τις μάχες που έγιναν από τις 9 ως τις 24 Μαρτίου έχουν γράψει πολλοί Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και στρατιωτικοί, εχθροί και φίλοι εκφράζοντας τον θαυμασμό τους. Η νεότερη ελληνική ιστορία το ονομάζει «Νέες Θερμοπύλες». Έχει γραφτεί και ειδικός Θούριος ως εμβατήριο του στρατού.

Έγινε θρυλικό και είναι γραμμένο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα. Οι στρατιώτες το ονόμασαν «Γολγοθά», γιατί, ενώ με την έναρξη των εχθροπραξιών ήταν δεντροσκεπασμένο, στο τέλος δεν έμεινε κανένα δέντρο και είχε αλλάξει όλη η μορφή του. Το ύψος του μειώθηκε κατά 5 μέτρα. Όπως γράφει η ιστορία σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ερίφθησαν τόσα πυρομαχικά όσα στο ύψωμα 731.

Comments

Popular posts from this blog

Τρείς Ιεράρχες: Απ' τον 4ο στον 21ο αιώνα

Η εντυπωσιακή Ιερά Μονή Παναγίας Σεπετού Ολυμπίας και η σπουδαία της ιστορία

Η ιστορία του ήρωα του Αλβανικού μετώπου και προπάππου μου Ηρακλή Βλάχου