Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Όταν νομοθετούν οι άσχετοι και με μοναδικό κριτήριο την είσπραξη
Ακόμα ένα άχρηστο νομοσχέδιο, το οποίο δεν έρχεται να δώσει λύση σε κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά να δημιουργήσει κι άλλα, απασχολεί τις τελευταίες ημέρες, τους φίλους και τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς.
Ένα νομοσχέδιο, επηρεασμένο καθαρά από τον Αμερικάνικο (ούτε καν Ευρωπαϊκό) τρόπο αντιμετώπισης των κατοικίδιων, ο οποίος μεταξύ άλλων υπαγορεύει πως η στείρωση του σκύλου ισοδυναμεί με υπευθυνότητα από την πλευρά του κηδεμόνα, ενώ αντίστοιχα η μη στείρωση υπονοεί ανευθυνότητα.
Αλήθεια σε ποια επιστημονικά δεδομένα στηρίζονται όλα αυτά; Oι πολιτικοί που καταρτίζουν τα νομοσχέδια σχετικά με τα ζώα, έχουν οιαδήποτε επιστημονική κατάρτιση πάνω σε αυτά; Κι αν όχι, συμβουλεύονται επιστήμονες; Σπεύδουν να μας ενημερώσουν για τα πλεονεκτήματα του ευνουχισμού και για την ευζωία που αυτός εγγυάται, όχι μόνο για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και για τα οικόσιτα. Πλέον ο καθένας που θέλει να συγκατοικήσει με ένα ζώο, θα είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει από κάποιο ελεγχόμενο σημείο πώλησης (αφού η αναπαραγωγή τους θα επιτρέπεται μόνο στα πλαίσια της παραγωγής σε ειδικά κέντρα) και επιπρόσθετα το ζώο θα περιορίζεται πλήρως στα στεγανά του ρόλου του, αυτού της συντροφιάς. Στείρο, ελεγμένο, τσιπαρισμένο και πειθήνιο. Πλήρως υποβιβασμένο σε ένα ακόμη εμπόρευμα. Η ιδανική συντροφιά. Το ζωάκι, αυστηρά περιορισμένο στο ρόλο του «οικιακού μπιμπελό». Η άγρια συνθήκη πρέπει να εκριζωθεί, το ζωικό πρέπει να πραγματοποιηθεί (να γίνει δηλαδή προϊόν) και να κανονικοποιηθεί. Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα του νομοσχεδίου.
Θα προτιμούσα μία φορά να βγουν και να μας πουν: «Ό,τι νομοθετούμε, υπό τις εντολές των ξένων αφεντικών μας, το κάνουμε με μοναδικό κριτήριο, την είσπραξη. Το νταβατζιλίκι δηλαδή. Θέλουμε να σας τα παίρνουμε με όλους τους τρόπους». Αν τους ενδιέφερε πραγματικά να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και είχαν πραγματική ευαισθησία θα ενίσχυαν με κονδύλια και επιδοτήσεις τους Δήμους, για να στήσουν σοβαρές, στελεχωμένες και εξοπλισμένες δομές και θα έδιναν κίνητρα για φιλοξενίες. Διευκολύνσεις για τους εθελοντές που παλεύουν καθημερινά στους δρόμους και έχουν αφιερώσει όλη τους την ζωή σε αυτά τα πλάσματα του Θεού και θα νομοθετούσαν απλούς κανόνες που θα εξασφάλιζαν την προστασία τους από τον κάθε ψυχάκια.
Άλλα όταν θες να βγάλεις από την μύγα ξίγκι, και φιλόζωος θα γίνεις και οικολόγος θα γίνεις και αστροναύτης. Ποιος νοιάζεται αν είσαι άσχετος;
Comments
Post a Comment