Aνέστης Βλάχος: «Aνάπτυξη στο Δήμο Παιανίας με ρεαλιστικό-υλοποιήσιμο σχέδιο και άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών»
Ανάπτυξη.. Σπουδαία λέξη.. Έχει ακουστεί πολύ τα τελευταία δύσκολα χρόνια που περνά η πατρίδα μας και οι περισσότεροι άμεσα εμπλεκόμενοι με την πολιτική, είτε σε κεντρικό, είτε σε τοπικό επίπεδο, την επικαλούνται και δηλώνουν ευθαρσώς πως την οραματίζονται.. Μόνο που την ακούς, το μυαλό σου γεμίζει με εικόνες ευρωστίας, εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα και ευημερίας. Ετυμολογικά, η λέξη ανάπτυξη είναι σύνθετη από το «ανά»- και το ρήμα «πτύσσω», δηλαδή «διπλώνω» και αναφέρεται στο ξεδίπλωμα, το άνοιγμα, αλλά έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πρόοδο, το μεγάλωμα.
Μπορεί η λέξη αυτή να φιγουράρει σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα και να ηχεί κατά κόρον σε όλες τις προεκλογικές ομιλίες κομμάτων και δημοτικών κινήσεων, υπάρχει όμως ρεαλιστικό σχέδιο για να φτάσουμε σε αυτήν; Απάντηση: Σε κεντρικό επίπεδο σίγουρα όχι! Τουλάχιστον όσο ισχύουν οι υφιστάμενες πολιτικές. Σε τοπικό επίπεδο μπορεί να γίνει κάτι; Απάντηση: Nαι, εάν όμως υπάρξει ρεαλιστικό σχέδιο, υλοποιήσιμο σύμφωνα με τις δυνατότητες και το πλαίσιο αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και προσαρμοσμένο απόλυτα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου.
Ο Δήμος Παιανίας, είναι ένας Δήμος που έχει την τύχη να διαθέτει σημαντικούς αναπτυξιακούς παράγοντες που δημιουργούν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Ποιοι είναι αυτοί;
Ο Δήμος Παιανίας, είναι ένας Δήμος που έχει την τύχη να διαθέτει σημαντικούς αναπτυξιακούς παράγοντες που δημιουργούν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Ποιοι είναι αυτοί;
- Η άμεση γειτνίαση με το κέντρο της Περιφέρειας.
- Η σύγχρονη τάση αποκέντρωσης του πληθυσμού για τη δημιουργία οικιστικών προαστίων με καλύτερη ποιότητα ζωής.
- Τα μεγάλα έργα στην περιοχή (Αττική Οδός, Αεροδρόμιο, Προαστιακός Σιδηρόδρομος, Μετρό) που εφάπτονται με το Δήμο.
- Η προσφορά καλύτερης ποιότητας ζωής (μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα, ύπαρξη πνευμόνων πρασίνου κλπ).
Αντιμετωπίζει όμως και αρκετά προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη βασικών υποδομών, η κακή κατάσταση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, η αυθαίρετη αλλαγή των προβλεπόμενων χρήσεων γης και η διάσπαρτη εγκατάσταση στην περιοχή, βιομηχανιών, βιοτεχνιών και αποθηκών. Όσον αφορά βέβαια το τελευταίο, με την ολοκλήρωση της ανάρτησης του σχεδίου και την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης για την δημιουργία χώρου ΒΙΠΑ & ΒΙΟΠΑ στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης της Παιανίας, έχει πλέον γίνει το σημαντικότερο βήμα ως προς την επίλυσή του.
Οι άμεσες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί μία δημοτική αρχή που στοχεύει στην ανάπτυξη, είναι κινήσεις ως προς την επίσπευση των εργασιών για την δημιουργία των έργων υποδομής όπως είναι αυτό της αντιπλημμυρικής θωράκισης και της κατασκευής εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, η συντήρηση, αναβάθμιση και επέκταση του οδικού δικτύου, η διαμόρφωση των απαραίτητων αλλαγών στο ΓΣΠ, η αξιοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου, συνολικού εμβαδού 385 στρεμμάτων περίπου, που καθορίστηκε στην Παιανία, η επαναλειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας που θα εξυπηρετεί και τις δυο δημοτικές ενότητες, καθώς και η αξιοποίηση και εκμετάλλευση του μοναδικού Σπηλαίου «Κουτούκι» και των αθλητικών εγκαταστάσεων (Ολυμπιακών προδιαγραφών), αλλά και του ιστορικού και λαογραφικού πλούτου, για να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η περιοχή του Δήμου να αυξήσει την επισκεψιμότητά της από εγχώριο και διεθνές κοινό και να λειτουργήσει ως κέντρο πολιτισμού και μαζικού αθλητισμού.
Φτάνουν όμως μόνον αυτά; Ασφαλώς και όχι! Χρειαζόμαστε μία σειρά στοχευμένων δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη δικτύων συνεργασιών μεταξύ των υφισταμένων στην περιοχή επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα:
Στο Δήμο Παιανίας παρέχονται οι συνήθεις ευρυζωνικές υπηρεσίες (τηλεφωνία, δίκτυο, κλπ), σχεδόν από το σύνολο των παρόχων της χώρας, μέσω του δικτύου γραμμών του ΟΤΕ. Στη παρούσα φάση έχει αρχίσει η δραστηριοποίηση παρόχων ευρυζωνικών υπηρεσιών στη δημιουργία ιδιόκτητων υποδομών υψηλής ποιότητας και ταχυτήτων (δημιουργία οπτικών ινών, ασύρματων δικτύων κλπ). Ο Δήμος θα πρέπει να στοχεύσει στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών (με κατάλληλες συνεργασίες) για τη χρησιμοποίησή τους ως μέσου ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων και τη προσέλκυση νέων.
Στην περιοχή του Δήμου Παιανίας δραστηριοποιούνται φορείς έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Εντούτοις υφίστανται μεγάλες επιχειρήσεις (Ιntracom, Lavipharm) που κατέχουν εξέχουσα θέση στους τομείς δραστηριοποίησής τους (τηλεπικοινωνίες, διακίνηση και παραγωγή φαρμάκων) και οι οποίες παρουσιάζουν έντονη ερευνητική δραστηριότητα στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Ο Δήμος αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα εφαρμογής νέων τεχνολογιών και καινοτομιών θα πρέπει να διενεργήσει προσπάθειες συμμετοχής σε Εθνικά και Διεθνή-Ευρωπαϊκά προγράμματα αντίστοιχου περιεχομένου για την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών. Ως παράδειγμα αναφέρω τη συμμετοχή του Δήμου μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CIP (Competitiveness and Innovation Programme) την περίοδο 2007-2013. Στην παραπάνω κατεύθυνση, θα μπορέσει να βοηθήσει, η σύσταση Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας.
Οι επιχειρήσεις στη περιοχή του Δήμου Παιανίας χαρακτηρίζουν μία νέα εποχή στην οποία εγκαταλείπεται σταδιακά ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και ενισχύονται ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας παραγωγής. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά η εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων υπερτοπικού χαρακτήρα. Παρόλα αυτά στη παρούσα φάση δεν παρατηρείται έντονα το φαινόμενο ανάπτυξης δικτύων συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων της περιοχής. Στόχος του Δήμου θα πρέπει να αποτελέσει η προώθηση συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων (τοπικών και υπερτοπικών δραστηριοτήτων), με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Όμως και ο πρωτογενής τομέας παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, συνεχίζει να αποτελεί συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα της περιοχής. Για να συνεχιστεί όμως αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αξιοποίηση του προγραμματισμένα και μεθοδικά προς όφελος των παραγωγών και των κατοίκων. Αυτό μπορεί να γίνει με την συνεργασία με ΑΕΙ και ΤΕΙ για την έρευνα και ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και καινοτόμων επιχειρηματικών εφαρμογών, με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών ευκαιριών (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες, Δράσεις LEADER), με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, με τη δημιουργία τοπικής αγοράς και με την συνεργασία και δικτύωση των παραγωγών (κοινωνική οικονομία).
Όμως και ο πρωτογενής τομέας παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, συνεχίζει να αποτελεί συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα της περιοχής. Για να συνεχιστεί όμως αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αξιοποίηση του προγραμματισμένα και μεθοδικά προς όφελος των παραγωγών και των κατοίκων. Αυτό μπορεί να γίνει με την συνεργασία με ΑΕΙ και ΤΕΙ για την έρευνα και ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και καινοτόμων επιχειρηματικών εφαρμογών, με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών ευκαιριών (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες, Δράσεις LEADER), με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, με τη δημιουργία τοπικής αγοράς και με την συνεργασία και δικτύωση των παραγωγών (κοινωνική οικονομία).
Συνοψίζοντας, αν θέλουμε να φέρουμε την ανάπτυξη στο Δήμο, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε - συμπληρώσουμε τις υποδομές που αφορούν στην ποιότητα ζωής, να βελτιώσουμε τη προσπελασιμότητα, να διευκολύνουμε, να υποδείξουμε και να ενθαρρύνουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες, να συνεργαστούμε με επιχειρήσεις και με συλλογικά σχήματα, φορείς, πανεπιστήμια, προσωπικότητες, να αναδείξουμε χώρους, τόπους, έννοιες, φυσιογνωμίες, ύλη (τα σημεία υπεροχής μας δηλαδή).
Για το τέλος όμως άφησα το πιο σημαντικό: Για να μπορέσουν αυτά κι άλλα πολλά που έχουν άμεση σχέση με τον Δήμο που οραματιζόμαστε να γίνουν πράξη, δεν φτάνει μόνον το όραμα και οι ιδέες ενός ή μίας συγκεκριμένης ομάδας. Θα πρέπει να εντοπίσουμε και να πείσουμε συμπολίτισσες και συμπολίτες μας, να βοηθήσουν με τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις αντιλήψεις, τη φαντασία, την όρεξη, τη δημιουργικότητά τους, στο συντονισμό και τη διαχείριση του σχεδίου για την ανάπτυξη, δηλαδή, όσων πρέπει και μπορούν να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή. Οι προϋποθέσεις για αυτό είναι η ενημέρωση, η εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση, η καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης στην τοπική μας κοινωνία, η συστηματική προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας και κουλτούρας στον τόπο, η επικοινωνιακή διαχείριση και η εξωστρέφεια, το άνοιγμα-κάλεσμα δηλαδή προς την κοινωνία των πολιτών.
Για να φτάσουμε στην ανάπτυξη, δεν χρειαζόμαστε μόνον έργα υποδομής, στρατηγικά πλάνα και δράσεις. Χρειαζόμαστε μέγιστη συναίνεση και αποδοχή, τοπική ενεργοποίηση, συμμετοχή και εθελοντισμό, αξιοποίηση της δύναμης των πολιτιστικών συλλόγων και των εν γένει συλλογικοτήτων σε Παιανία και Γλυκά Νερά και όλα αυτά υπό την ουσιαστική εμπλοκή, παρουσία και δράση του Δήμου. Κάθε πρόοδος εξαρτάται από ενέργειες. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς φυσική ή πνευματική προσπάθεια και προσπάθεια σημαίνει δουλειά. Με μεράκι λοιπόν, αγάπη για το μέρος που ζούμε και τον συνάνθρωπο μας και συλλογική δουλειά, μπορούμε να φτάσουμε στον πολυπόθητο στόχο!
Comments
Post a Comment