Οι Άγιοι τρείς Ιεράρχες πιο επίκαιροι από ποτέ την εποχή του κορονοϊού
H Πατρίδα μας, αλλά και η ανθρωπότητα συνολικά, τον τελευταίο καιρό, δοκιμάζονται έντονα. Δεν είναι μόνον η πανδημία που απειλεί την υγεία μας, αλλά και οι επιπτώσεις της, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Αβεβαιότητα για το μέλλον επικρατεί ολόγυρα και το παρόν, παρουσιάζεται ημέρα με την ημέρα τραγικότερο. Νιώθουμε σαν ένα σκοτεινό σύννεφο θλίψης να έχει καλύψει τον φωτεινό, γαλανό ουρανό μας και δεν μας αφήνει να δούμε διέξοδο στον ορίζοντα.
Σ' αυτές τις πραγματικά δύσκολες στιγμές που όλοι μας βιώνουμε, έρχονται να μας τονώσουν και να ρίξουν λίγο λάδι στο καντηλάκι της Ελπίδας που έχουμε μέσα μας, μερικές φωνές από το παρελθόν. Φωνές ιερές και δυνατές, που αναπηδούν από εξαγιασμένες καρδιές. Είναι οι φωνές των οικουμενικών διδασκάλων, των μεγίστων τριών ιεραρχών, του Βασιλείου του Μεγάλου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, οι οποίοι γνώρισαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει δοκιμασία, πόνος και ταλαιπωρία στη ζωή. Και όπως τότε, στην εποχή τους, που με την πείρα τους και τα χαρίσματα με τα οποία τους προίκισε ο Θεός τόνωναν τους συνανθρώπους τους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες και θλίψεις ανάλογες με τις δικές μας, έτσι και σήμερα, ο λόγος τους, αποτελεί πηγή έμπνευσης, φωτισμού και αληθινής παρηγορίας.
Ερμηνεύοντας ο Μέγας Βασίλειος τον 45ο ψαλμό που αρχίζει με την φράση: «Ο Θεός ημών καταφυγή και δύναμις, βοηθός εν θλίψεσι ταις ευρούσαις ημάς σφόδρα», γράφει ότι ενώ όλοι ομολογούν ότι ο Θεός είναι η παντοδύναμη καταφυγή μας, ο διάβολος μας προκαλεί σύγχυση ως προς τον ποιον να επιλέξουμε ως σωτήρα μας. Αυτό δεν πάθαμε κι εμείς, τώρα που αυτός ο ιός, δοκίμασε τα αντανακλαστικά της Πίστεώς μας; Συγχυσμένοι, φοβισμένοι, αποπροσανατολισμένοι, τρέξαμε και ζητήσαμε βοήθεια από οποιονδήποτε άλλον, εκτός από Τον Θεό..
Ερμηνεύοντας τον ίδιο ψαλμό ο Ιερός Χρυσόστομος, μας βοηθά να υπερβούμε τη δοκιμασία των ημερών μας και να μην καταπέσουμε, αλλά «εστέναι γενναίως», δηλαδή να σταθούμε και να την αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Συγκεκριμένα μας λέει: «Ου κωλύει τας θλίψεις επελθείν (δεν εμποδίζει ο Θεός να έλθουν οι θλίψεις στη ζωή μας) αλλά παραγενομένων παρίσταται (όταν όμως έρχονται οι θλίψεις μας συμπαραστέκεται)». Μάλιστα ο μέγαλος αυτός φωστήρας λέει πως η λέξη «σφόδρα» που αναφέρεται στον εν λόγω ψαλμό, πρέπει να προστεθεί στην λέξη «βοηθός» γιατί μας βοηθά υπερβολικά, παρέχοντάς μας περισσότερη στήριξη από την οδύνη που μας προκαλεί η όποια δοκιμασία μας. Και καταλήγει παροτρύνοντάς μας να μην φοβόμαστε τίποτε, αφού έχουμε προστάτη μας έναν ανίκητο Κύριο.
Αλλά και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, σχολιάζοντας κι εκείνος μία φράση ενός άλλου ψαλμού, μας συμβουλεύει όταν ταλαιπωρούμαστε και αναζητούμε ανακούφιση, να τρέξουμε προς Τον Θεό, να «ορμήσουμε» όπως χαρακτηριστικά λέει και να ζητήσουμε ταπεινά την βοήθειά Του. Να ζητήσουμε δηλαδή συγχώρεση που Τον είχαμε ξεχάσει και ζητούσαμε βοήθεια μόνον από ανθρώπους, που ζητούσαμε μόνον ανθρώπινα και υλικά στηρίγματα στην δοκιμασία μας, τα οποία όμως, αποδείχτηκαν ανίκανα να μας στηρίξουν. Κι αν, λέει ο Άγιος Γρηγόριος, η συγνώμη και η μετάνοιά μας είναι ειλικρινής και έμπρακτη, όλα θ' αλλάξουν. Οι χρυσές ακτίνες του ηλίου της αγάπης Του, θα φωτίσουν τον ορίζοντα της ψυχής μας, θα διώξουν το σύννεφο που αναφέραμε παραπάνω και η ευλογία της παρουσίας Του, θα μας απαλλάξει από κάθε βάσανο, θλίψη, κακουχία, απειλή και περιπέτεια.
Αύριο, η Εκκλησία μας, τιμά την μνήμη των τριών αυτών μεγάλων ιεραρχών και πανεπιστημόνων, που είναι και θα παραμείνουν πάντοτε επίκαιροι και λαμπροί, όσο κι αν κάποιοι, νομίζουν, πως μπορούν να τους θέσουν στο περιθώριο. Ας εντρυφήσουμε με μεγαλύτερη προσήλωση στους λόγους τους και ας αντλήσουμε δύναμη και ψυχική ωφέλεια από αυτούς, αλλά κυρίως Αλήθεια και Φως, τώρα, που το έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη..
Καλή αυριανή!
Comments
Post a Comment