«Όπλον ειρήνης αήττητον τρόπαιον»
Για να μας ενισχύσει στον αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας, μας προβάλλει από απόψε και για όλη την εβδομάδα, τον Τίμιο Σταυρό Του Κυρίου. Το θαυμαστό όμως δεν είναι το γεγονός ότι εμείς οι Χριστιανοί παίρνουμε δύναμη από Τον Σταυρό. Το θαυμαστό είναι ότι ο Σταυρός ενδυνάμωνε τους ανθρώπους Του Θεού και πρίν απ' την σταύρωση Του Χριστού, ως τύπος και ως σύμβολο!
Πρώτο παράδειγμα ο Μωϋσής, ο οποίος προσευχόμενος με υψωμένα τα δύο χέρια χέρια του και σχηματίζοντας έτσι με το όρθιο σώμα του το σχήμα του Σταυρού, πέτυχε μεγάλη νίκη κατά των Αμαλακιτών που πολεμούσαν με τους Ισραηλίτες. Με τη στάση του εκείνη, προεικόνισε, 13 αιώνες πρίν την έλευση Του Χριστού στη γη, τον Σταυρό και τη δύναμή του. Ο ίδιος είχε χτυπήσει «σταυροειδώς» με το ραβδί του την Ερυθρά Θάλασσα, πρώτα κατ' ευθείαν για να χωριστεί στα δύο ώστε να περάσουν οι Ισραηλίτες που τους κατεδίωκε ο Φαραώ και ύστερα πλαγιαστά, για να ενωθούν τα νερά και να πνίξουν τους Αιγυπτίους. Με τις δύο αυτές κινήσεις σχημάτισε το σχήμα του Σταυρού.
Επίσης ο Ιακώβ, προκειμένου να ευλογήσει τα δύο εγγόνια του, τον Μανασσή και τον Εφραίμ, τα παιδιά του Ιωσήφ, σηκώθηκε όρθιος, παρά την ασθένεια και τα γηρατεία του (ήταν τότε 147 ετών) κι έβαλε σταυρωτά τα χέρια του πάνω στα κεφάλια των δύο παιδιών, προτυπώνοντας έτσι τον Σταυρό αλλά και την ενέργεια και τη δύναμη που πηγάζει απ' αυτόν.
Υπάρχουν κι άλλες, πολλές περιπτώσεις, που ο Σταυρός ως τύπος, ενίσχυε τον λαό Του Θεού στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης. Φαναστείτε λοιπόν, αν αυτά συνέβαιναν τότε, τι συμβαίνει τώρα, που ο Σταυρός δεν είναι σκιά και τύπος αλλά αστείρευτη πηγή δύναμης και αγιασμού.
Πολύ όμορφα περιγράφουν τη δύναμη του Σταυρού, οι θεοφώτιστοι πατέρες της Εκκλησίας μας. Ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων, που εορτάζει σήμερα, στον λόγο του «Προς φωτιζομένους», λέει:
«Ας μην ντρεπόμαστε για τον Σταυρό Του Χριστού αλλά κι αν ακόμη άλλος κάνει το σταυρό του κρυφά, εσύ να σφραγίζεις το μέτωπό σου με το σημείο του Σταυρού φανερά, ώστε οι δαίμονες βλέποντας το βασιλικό σημείο να φεύγουν μακριά τρέχοντας. Να κάνεις τον σταυρό σου όταν τρως κι όταν πίνεις, όταν κάθεσαι, όταν κοιμάσαι και όταν σηκώνεσαι και σε κάθε περίπτωση».
«Με το σημείο του Σταυρού», διδάσκει ο Μέγας Αθανάσιος, στον λόγο του «Περί Ενανθρωπήσεως Του Λόγου», «κάθε μαγεία διαλύεται και κάθε μαγική επενέργεια ανατρέπεται».
Ο δε Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, στην προς Κολοσσαείς επιστολή του, γράφει:
«Αν σε πολεμούν οι δαίμονες, μη φοβηθείς. Εφ' όσον είσαι πιστός, σφράγισε το στόμα σου με το σημείο του Σταυρού και πες: "Αυτό το όπλο έχω μόνο, αυτό το φάρμακο, άλλο δεν γνωρίζω"».
Οι ίδιοι θεοφώτιστοι Άγιοι, μας διδάσκουν ότι δεν πρέπει να κρεμάμε στο λαιμό μας, στα χέρια μας ή στο λαιμό και τα χέρια των παιδιών μας, φυλακτά, «ματάκια», χάντρες κτλπ αλλά μόνο τον Σταυρό.
Κάτι άλλο αξιοσημειώτο, είναι το γεγονός ότι χαράσσουμε το σημείο του Σταυρού στα «επισημότερα», ας το πούμε έτσι, σημεία του σώματός μας: Στο κεφάλι, όπου βρίσκεται ο νους και στο στήθος, όπου βρίσκεται η καρδιά.
Γι' αυτό λοιπόν, όλα ας τα ασφαλίζουμε με τον Σταυρό. Γιατί αυτός καταπάτησε τον θάνατο, άνοιξε τους ουρανούς, καθάρισε τη γη, ανέβασε την ανθρώπινη φύση στον θρόνο Του Θεού, κατέλυσε την τυραννία του κακού.
Σταυρέ Του Χριστού, αγίασε μας, φρούρησέ μας! Δώσε μας δύναμη ν' αντιπαρερχόμαστε τις δυσκολίες της ζωής, ν' αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας και ν' αντιλαλούμε το λυτρωτικό μήνυμα της Αναστάσεως!
Καλή αυριανή σε όλες και όλους! Βοήθειά μας ο Τίμιος Σταυρός!
Comments
Post a Comment